There was an error in this gadget

Tuesday, September 2, 2014

10 ways to reduce your mobile data usage

hye guys..good aftenoon.just want to share with u how to reduce our mobile data usage. sometime time tgh saving aku slalu je beli data rm1 per day but tbe2 totally habis. After that,ak aplikasikn tips2 d bawah just for minimize data usage. so pd yg nk save cost tu bleh aplikasikan :)

1)      Keep data off by default
This is a no-brainer for most, but some still forget to do it. Keep your phone’s data connection disabled by default, and only activate it when you actually want to look something up.
2)      Check for Wi-Fi first
An addendum to the above, when you do need to turn your data to check something, first check if there’s an open Wi-Fi network in range. Sometimes you might even be able to connect to closed ones, by looking for their passwords on publicly available sites (a lot of people intentionally publish their own networks there to aid random people passing by). 
3)      Turn off apps with background data usage
Do you really need to hear your device beep the instant someone likes your status on Facebook? The constant checking for updates from various apps running in the background, like Facebook, Twitter, Gmail and others, can really put a strain on your data usage.
4)      Get a traffic counter
Just search your relevant app store for a traffic counter app and get one. Don’t just trust what your phone has to say about the situation, especially if your carrier doesn’t offer any easily accessible traffic measuring tools.
5)      No video or music streaming unless you’re on Wi-Fi!
Media streaming can easily be the most draining activity for your data plan, and you should absolutely avoid it if you’re not connected to a Wi-Fi network. A single three-minute YouTube video can drain all your traffic nowadays, so you should think really carefully whether you can’t wait to see that funny cat compilation.
6)      Download maps locally
A common use for your smartphone’s mobile Internet is to check for directions to someplace with a navigation app. What many people don’t realize is that the popular map apps nowadays allow you to download a local copy of your area’s maps, so you don’t have to access them from the Internet every time you open the app. Do that the next time you’re on Wi-Fi – just remember that this usually doesn’t work for navigation, it still requires an active connection with most apps.

7)      Customize your phone’s auto-backup settings
All popular smartphones these days have features for automatically backing up your data. While this can be great, you should check your relevant app’s settings as soon as possible, and customize them so the app is only allowed to use Wi-Fi for uploading backups.
8)      Enable your browser’s mobile site preference
Most mobile browser apps today can render web pages like a regular desktop browser, and because of this, some of these apps request the standard desktop versions of the sites you visit by default. Mobile versions of websites are always optimized to reduce traffic usage, so check your browser’s settings to make sure that it always prefers mobile sites over desktop ones; and on the other hand, a properly developed website e.g sites like mobilephones.pk, gsmarena etc, will not be affected by your browser settings in any negative way even if they lack a mobile version.
9)      Check if your browser supports server compression
Server-assisted compression for mobile browsers isn’t a really new idea, but it’s been enjoying a re surge of popularity recently. The basic idea is that when you try to open a website, it goes through a separate server which compresses it first, and then sends the compressed version to your mobile browser. The service is typically free with the major browsers that support it, so check your app store to see if you can get a browser that can do that.
10)   Disable app updates over data connection
Some smartphones assume that you’re on an unlimited traffic plan, and have their apps’ update functionality enabled for any kind of connection by default. Obviously, downloading a 20 MB update for your favorite game isn’t exactly the best use for your precious data traffic if you’re not on an unlimited plan, so restrict your phone to only update apps when you’re on a Wi-Fi connection.

Friday, August 29, 2014

tips diet yg cepat n murah

Hye guys..hari ni I nak share dgn korg diet yg bkesan.actually dlu ika pernah buat n tersangat berkesan au sebab memang betul kurus.That time I keje kt kfc mase tu.Memang x jumpe nasi hari2 makan ayam tp yg plik bleh kurus..sometime ak rase confuse jgk tp ble da jmpe fact mcm ni..so no wonderla dlu ialls boleh kurus..so pada u alls yg nk kurus dgn jimat n cpt blehla follow next step..tok ibu mengandung jgn cube lak au.(amaran keras)..hihi..

Apa itu Diet Atkins...?

Diet Atkins ialah sejenis corak pemakanan yang diperkenalkan oleh Dr. Robert C. Atkins bagi membantu seseorang individu untuk mengurangkan berat badan melalui konsep pembakaran karbohidrat (carbohydrate) dan lemak di dalam badan.


Dengan mengurangkan dan mengehadkan makanan berkarbohidrat seperti nasi, mi, kentang dan gula, badan akan mula membakar lemak sebagai bahan api. Ini bererti berat badan anda akan mula menyusut.

Dr Atkins mula mengembangkan idea ?karbohidrat rendah dalam pemakanan? semenjak tahun 1970an lagi tapi kurang mendapat sambutan. Pada masa itu ramai rakyat Amerika telah mengikuti ?low-fat diet? atau diet rendah lemak.

Melalui ?low-fat? diet, ada yang tidak berjaya mengurangkan lemak badan kerana walaupun mereka mengehadkan makanan berlemak, mereka masih mengambil makanan berkarbohidrat dan bergula, seperti meminum lebih banyak jus, memakan roti dan kentang berlebihan. Yang berjaya menurunkan berat badan pula selalunya akan kembali ke berat badan asal dalam masa 1-2 tahun kerana kebanyakan diet yang diperkenalkan menyebabkan mereka sentiasa terasa lapar dan tak mampu mengikut teknik low-fat diet itu buat masa yang lama.

Dr Atkin telah membuat kajian mengenai ?low carbohydrate diet? dan mendapati yang mereka yang mengamalkan pemakanan kurang dalam karbohidrat tetapi tinggi dengan protein mampu menghilangkan berat badan yang berlebihan dan kekal dalam keadaan langsing seumur hidup.

Atkins Nutritional Approach (ANA) dibahagikan kepada 4 peringkat utama yang perlu diikuti dengan penuh berdisiplin dan dedikasi jika anda ingin mencapai tubuh langsing impian anda. 4 peringkatnya ialah:

1. Induction (permulaan dan pengenalan) 2 minggu atau lebih, mengikut keadaan dan berat badan. 
2. Ongoing Weight Loss (penyusutan berat berterusan) 
3. Pre-maintenance 
4. Lifetime Maintenance



Induction ialah peringkat terpenting sekali dalam Atkins Diet kerana ia adalah tapak permulaan kepada corak pemakanan yang berbeza daripada apa yang pernah anda lalui selama ini. Induction sebaik-baiknya dilakukan selama 2 minggu (paling kurang) dan boleh diteruskan selama 6 bulan sehingga 2 tahun, mengikut keadaan kesihatan dan berat badan anda. Yang pasti, lagi berat badan anda atau lagi susah untuk anda menghilangkan berat badan (atau kedua-duanya sekali), lagi lama anda patut berada pada tahap Induction.


Semasa 2 Minggu Induction:

1.) Elakkan nasi, mi, mihun, laksa, laksang, spagetti, fettucini, vermicelli, kuew tiau dan yang sebangsa dengannya.

2.) Elakkan Roti, roti berserat, roti bun, roti boy, roti canai, roti jala, roti bakar, roti pastries dan apa-apa yang sebangsa dengannya.

3.) Elakkan Gula - gula pasir, gula melaka, gula merah, madu, gula-gula dan apa-apa yang bergula tinggi.

4.) Elakkan Buah-buahan (lepas 2 minggu baru makan berpada-pada).

5.) Elakkan minuman bergula, jus buah-buahan, air bergas (coke, Pepsi, 100plus, etc), kurangkan pengambilan kopi!

6.) Elakkan snek seperti Twisties, biskut manis, nachos, popcorn, jeruk manis.

7.) Elakkan segala bentuk kacang untuk 2 minggu.

8.) Elakkan makanan berproses seperti kentang goreng, bebola ikan, bebola sotong.

9.) Elakkan makanan bertepung seperti kek, biskut, kuih-muih.

Boleh Makan:

1.) Ayam - panggang, steam, bakar, sup, satay, digoreng tanpa tepung.

2.) Semua ikan - sama macam ayam, boleh grill, steam, goreng tanpa tepung. Tak kira ikan salmon, pari, tenggiri, terubok, ikan bilis.

3.) Semua daging - rusa, lembu, kambing - buat steak, satay grill, sup ekor, daging bakar, disalai... asalkan halal.

4.) Udang - bakar, tomyam, goreng dengan cili boh. Elakkan sotong kerana karbohidrat tinggi.

5.) Sayur, terutamanya sayur hijau. Kurangkan lobak merah, elakkan kentang. Lagi hijau, lagi bagus, macam sawi, bayam, salad, timun.

6.) Keju jenis cheddar, mozarella, parmesan. Limit kepada 2-3 keping sehari.

7.) Air kosong, air mineral -minum 8 gelas atau lebih sehari untuk elakkan sembelit.

8.) Burger? Buang roti bun atas dan bawah, makan daging burger dengan sayur dan mayonis kat dalam je...

9.) Pizza? Makan topping sahaja.

10.) Makan supplement dan vitamin seperti spirullina dan multi-vitamins untuk menambahkan lagi tenaga dan kuatkan daya ketahanan badan.

Jangan lupa makan sarapan, tengahari dan makan malam. Makan malam sebelum jam 9 malam. Jangan ponteng makan.

Contoh sarapan / Breakfast
1.) Telur rebus - 1 biji - (0.6 grams carb)
2.) Chicken slice - 2-3 keping - (0.0 grams carb)
3.) Air suam - 1-2 glass - (0 gram carb)
4.) Keju - 2 keping - (1 gram carb)

Makan Tengahari / Malam
1.) Ikan panggang - 1-2 keping - (0 gram Carb)
2.) Sup Ayam - 1 mangkuk - (0.5 - 1 gram Carb) 
3.) Ayam goreng - 1-2 ketul - (0.5 - 1 gram Carb)
4.) Sayur-sayuran hijau - 1 mangkuk - (1 - 3 grams Carb)
5.) Telur goreng - 1-2 biji - (1 - 1.5 gram Carb)

Carb = Karbohidrat
Jangan lebih drp 20 grams Carb sehari kalau nak kurus!

Nasi - 1 pinggan penuh = 88 grams Carb !
Nasi - 1/2 pinggan (nasi separuh) = 44 grams Carb.
Nasi - 1/4 pinggan = 22 grams Carb.
Mee (mihun/spagetti/laksa/laksang/fettuccinni) = 10 - 100 grams Carb (meehoon paling rendah Carb = lebih kurang 10g sepinggan)

Makanan Yang ?Diharamkan? Selama 2 Minggu Induction
1. Minuman bergula seperti jus buah-buahan, air bergas (coke, sprite, pepsi), minuman berkafein seperti kopi, cappuchino, moccha, milo, barli, horlick, dll.
2. Sayuran berkarbohidrat timggi seperti kentang, segala jenis ubi, lobak.
3. Buah-buahan, tak kira apa-apa jenis terutama sekali pisang (23.7 gram karbohidrat sebiji).
4. Semua jenis roti, tak kira putih atau berfiber, berinti atau tidak.
5. Produk tenusu seperti susu, yoghurt, dadih, tak kira rendah lemak atau tidak.
6. Kek, biskut dan semua produk bergandum.
7. Makanan ringan seperti gula-gula, potato crisps, chocolate, pop-corn, aiskrim.
8. Kekacang, sama ada peanuts, pistachio, dll.
9. Mihun, mi biasa, pasta, spageti, macaroni.
10. Pizza, nachos, tortilla chips, doughnuts dan any other Fast Food.
11. Gula (tak kira gula putih, merah, gula melaka, artificial sweetener, madu lebah).
12. Nasi putih, pulut, brown rice. Setengah pinggan nasi putih ada 22 gram karbohidrat! Kalau 3 pinggan.

Ingat! Had 20 gram karbohidrat selama Induction ini bukan bertujuan untuk menyusahkan anda tetapi untuk memastikan badan anda membakar lemak, bukan glukosa. Dari segi sainsnya, badan akan menggunakan glukosa sebagai bahan api terlebih dahulu sebelum lemak. Jika anda mengehadkan karbohidrat kepada hanya 20 gram atau kurang sehari, store glukosa badan anda akan ?habis? dalam masa 48 jam (2 hari). Selepas tu, apa yang dibakar oleh badan anda sebagai tenaga adalah lemak semata-mata dan dengan cara inilah anda akan menghilangkan lemak.

Itulah sebabnya mereka yang mengamalkan diet rendah lemak (low-fat diet) sering tidak berjaya. Bukan apa, walaupun mereka makan makanan rendah lemak seperti low-fat yoghurt, minum jus buah-buahan, makan hanya roti sahaja tapi tak makan daging atau telur, makan makanan low-fat dalam paket, yang pastinya makanan tersebut mengandungi karbohidrat dari gula, tak kira gula buah-buahan atau karbohidrat biasa.

Tengoklah pada label makanan diet, terutamanya yang berbentuk paket. Banyak yang ada 0 gram fat and 0 calorie tapi carbohydrate sampai mencecah 30 gram sepeket! 30 gram karbohidrat tu kalau dimakan akan bertukar menjadi glukosa. Bila anda exercise, glukosa itu yang dibakar sebagai tenaga dan hilang, lemak hilang sedikit sahaja sebab tiap-tiap kali makan, anda minum sepeket. Kalau 3 kali sehari, dah 90 gram karbohidrat. Sedangkan kalau nak kurus betul-betul, anda hanya patut makan 20 gram karbohidrat sehari sahaja! Buat apa membazir duit membeli makanan diet dalam peket sedangkan anda boleh kuruskan badan dengan hanya menjaga karbohidrat dalam pemakanan.

Induction hanya berlangsung selama 2 minggu. Kalau berat badan berlebihan sangat atau lambat menyusut, anda boleh kekal pada tahap Induction selama 6 bulan ke atas dengan selamat. Tahap seterusnya, Ongoing Weight Loss, akan memperkenalkan makanan berkarbohidrat secara berperingkat, daripada hanya memakan 20 gram sehari, ditambah 5 gram setiap minggu (kepada 25 gram, 30 gram, 35 gram, etc) supaya anda tahu had toleransi karbohidrat anda.

Had toleransi kabohidrat anda ialah jumlah karbohidrat tertinggi sehari (dalam gram) badan anda boleh proses tanpa menyebabkan penambahan atau kekurangan berat badan (equilibrium state). Untuk atlit atau yang bersukan, boleh mencecah tahap 100 gram karbohidrat sehari tapi orang biasanya 40-70 gram sehari. Ada yang bermetabolisma rendah hanya pada tahap 24 gram sehari. Kaum lelaki, terutamanya yang muda akan lebih mudah membakar karbohidrat dan lemak daripada kaum wanita.

Contoh Menu
Pagi: 
1.) 1 telur (boiled, goreng, atau scrambled), tambah kicap masin / mayonnaise atau makan begitu sahaja. 
- 0.6 hingga 1 gram karbohidrat

- 2 keping roti Gardenia Breaktru (dulu Fit & Trim) Wholemeal - kandungan carbo is 10.1gm per 2 slices

2.) Sayur salad dengan serpihan keju mozarella atau olive oil sahaja. 
- 0.5 karbohidrat

Tengahari: 
1.) Ikan pari panggang (apa2 ikan pun boleh, asalkan sedap) 
- 0 gram karbohidrat)

2.) ATAU ganti ikan dengan ayam (boleh roast, steam, goreng pun tak apa asalkan letak rempah tak berperisa tiruan, tak bergula). 
- 0 gram karbohidrat

3.) Sayur bayam / sawi - boleh masak biasa asalkan tak bersantan, tak bergula, tak bercampur anything berkarbohidrat 
0.2 - 1 gram karbohidrat

- any kind of sayur kecuali kentang. Kurangkan lobak merah..LEbihkan sayur2 hijau dan freash.

4.) ATAU makan salad sekali lagi

Malam: - sebelum jam 9.00pm:

Kurang lebih sama macam tengahari, kecuali kalau masak ikan waktu tengahari, malam tukarlah dengan ayam atau daging.

1.)Sup daging lembu, sup ayam pun okay asalkan tak bergula. Cukup berempah dan tambah garam.

2.)Tomyam pun boleh, tapi jangan letak sotong atau kerang, banyakkan udang, kepingan ikan, dan ketam (ketam dari pasar, bukan crab fingers sebab karbohidratnya tinggi.) 
Karbohidrat Udang= 0 gram, Ketam hidup= 0 gram.

3.) Daging goreng kering

4.) ATAU steak lembu / kambing

Snacks: 
1.) 1 keping Cheddar cheese 
2.) atau salad ringan (seperempat / separuh saiz)

3) 2 keping tauhu sumbat..(isikan dgn taugeh dan timun sahaja)..makan pagi, tgh hari, ptg & malam pun takper..

Minuman: 
1.) Air biasa 
2.) Green tea / herbal tea boleh tapi jangan tambah gula

Syarat-syarat Induction
1. Pastikan anda makan 3 kali sehari (saiz makanan biasa) atau 4-5 kali sehari (tapi portions kecil). Jangan sekali-kali malas makan sebab anda akan terasa sangat lapar nanti dan sukar nak kawal emosi dan nafsu makan. Makan malam biarlah sebelum jam 9.00pm.

2. Makan 20 gram karbohidrat sehari sahaja. Baca label pada produk di pasaraya. Sebaik-baiknya makan makanan dari pasar seperti ayam, daging, ikan sebab kandungan karbohidratnya 0 gram.

3. Makanan diproses di kilang selalu ditambah gula dan berkarbohidrat tinggi. Baca label tin, botol, kotak atau packet yang dibeli untuk tahu kandungan karbohidrat. Berhati-hati memilih sos dan kicap dalam botol.

4. Jangan makan apa-apa pun yang disenaraikan dalam senarai makanan yang diharamkan di atas. Walau sepinggan nasi pun boleh menaikkan glukosa dalam badan dan menyebabkan anda ketagihan nasi dan benda-benda manis. Bersabar dan berdisiplinlah kalau nak kuruskan badan.

5. Minum banyak air. Kalau sembelit, anda boleh mengambil psyllium husk / serat bercampur secawan air. Psyllium Husk / serat ada dijual dimana-mana farmasi dan kedai Cosway.

6. Makanan boleh digoreng, dipanggang, direbus, disalai asalkan tidak ditambah gula dan madu.

7. Rempah-ratus boleh digunakan asalkan asli, tak ditambah gula atau perasa tiruan.

8. Jangan sangka makanan tertentu itu berkarbohidrat rendah. Sebiji buah pear bersaiz sederhana ada 25 gram karbohidrat, sebiji telur ayam bersaiz besar cuma ada 0.6 gram karbohidrat! Check dulu!

9. Ambil supplement seperti spirullina dan vitamins untuk lebih menyihatkan badan lagi. Pastikan product tidak mengandungi gula atau artificial sweteener.

Cara-cara Shopping Menurut Atkins Diet

Bahagian Daging:
1.) semua ayam, daging lembu, kambing boleh dibeli.

2.) Semua jenis ikan, udang dan ketam okay. Kurangkan pengambilan sotong dan kerang.

Section Frozen Food / Makanan Dibeku:
1.) Berhati2 memilih sosej dan burger.
Ramli burger ayam cuma ada 2.8 gram karbohidrat sekeping, yang Ramli daging ada 3-4 gram.

2.)Mixed vegey dalam packet, elakkan. Jagung banyak karbohidrat, beli sayur fresh sahaja.

3.)Frozen pizza, frozen bread, frozen kuih-muih, ice-cream dan apa2 makanan diproses wajib dielakkan kalau nak kuruskan badan.

Bahagian Sayur dan Buah-buahan:
1.) Beli banyak sayuran hijau - kailan, sawi, bayam, kangkung, daun salad, etc.

2.) Elakkan buah-buahan.

Bahagian Makanan Ringan:
1.) Elakkan terus. Jangan galakkan anak-anak memakan keropok dalam peket / crisps / potato snacks sebab mengandungi Trans Fat yang boleh menyebabkab Obesiti di kalangan kanak2.

2.) Jauhi gula2 / coklat.

Section Makanan Dalam Tin:
1.) Pilih tin Tuna, Sardin atau Salmon dimasak dalam air/brine atau in oil. Jangan pilih yang dalam sos tomato sebab bergula.

2.) Jangan beli buah2 dalam tin. Bergula tinggi!

Bahagian Rempah-Ratus dan Perencah Makanan:
1.) Pilih rempah asli, bukan yang ditambah perisa tiruan.

2.) Perencah makanan banyak ditambah gula dan perisa tambahan.

3.) Cili boh okay, sebab 100% cili je.

Bahagian Makanan Dalam Botol:
1.) Check botol sos cili dan tomato. Tomato puree dalam tin tak bergula alternatif terbaik.

2.) Beli sos Tobasco Original = 0 gram karbohidrat.

3.) Worchester Sauce - check kandungan karbohidrat tak lebih dari 1 gram per serving.

4.) Steak / BBQ sauce - elakkan sebab banyak gula. Guna Worchester Sauce, cili boh, rempah sebagai alternatif.

5.) Mayonnaise - jenama Heinz paling baik sebab 0.3 gram karbohidrat per serving, atau Lady's Choice western recipe lagi baik dari original. Elakkan low-fat Mayo.

6.) Elakkan Thousand Island.

Bahagian2 Lain:
1.) Keju - pilih Cheddar, mozzarella, Swiss, gouda, Goat. Tak kira shredded atau satu block. Jenama Australian Dairies and Krafts okay. Pilih dalam bentuk blok daripada kepingan (slices) sebab yang berkeping lebih banyak karbohidrat (ditambah pengawet lebih).
2.) Chicken / meat slice dalam packet. Baca label.
3.) Elak bahagian mi, spagetti, vermicelli, macaroni.

1.) Kalau ke restaurant/gerai, boleh order steak ATAU telur omelette, ayam panggang, sup sapi, ikan/udang bakar, steam fish, steam boat, sayur-sayuran, tomyam, satay, kebab, dan lain-lain. 
asalkan BUKAN nasi, roti.

2.) Fast food 
McDonalds - makan burger, tapi jangan makan roti bun. Makan daging burger dan sayur sahaja. 
Pizza Hut - makan topping atau inti atas pizza, tapi roti pizza tu serahkan kepada mereka yang tak perlu kuruskan badan. Just makan cheese, daging, sayur - topping tu je.
Pilih salad sekali.
KFC - makan ayam KFC tapi kulit ayam bertepung tu kasi orang lain.

3.) Ayamas AyamA1 panggang - OK, tapi sos cili tu bergula so elakkan. Cicah dengan Tobasco sos atau lada hitam.

Sebenarnya, makan diluar mudah je bila amalkan Atkins ni cuma elakkan nasi dan roti. Boleh kenyang makan ayam, ikan dan sayur je.

Selepas 2 minggu, bila dah capai berat badan yang diingini, biasakan balik makanan seperti roti (berserat tinggi) dan sikit nasi , tapi jangan banyak sangat, sebab badan anda akan jadi biasa tak makan benda2 tu. Yang penting, sihat dan cergas.

Bergantunglah pada anda. Kalau boleh teruskan tak makan nasi or roti, up to you. GULA dan produk bergula tinggi harus berpada-pada. Orang Melayu sekarang ramai menghidap diabetes (kencing manis), Dengan cara ini adalah salah satu cara untuk elakkan sebelum terkena penyakit tersebut.

Program ini adalah diet program dengan tidak mengambil karbohidrat dan kurangkan gula. Secara dasarnya program ni tidak ketat sangat. sebab bergantung kepada keadaan orang tu, program ini boleh disesuaikan. Bahan utama untuk program ini adalah Air. Sebab dalam badan kita ni banyak kandungan airnya.

Untuk buang air yang berlebihan tu, kita kena minum dengan banyaknya. Ini adalah benda yang memang orang kekadang susah nak buat, sebab malas nak sediakan air dalam kuantiti yang banyak. Anda perlu minum air yang sangat banyak untuk mengurangkan air di dalam badan. Mesti ramai yang akan mempertikaikan, kenapa kalau kita nak buang air dalam badan kena minum banyak air? bukan ke nanti lagi banyak air dalam badan.

Memang itu adalah perkara yang biasa yang kita dengar dari semua orang, namun apabila kita minum air kosong yang banyak, kita akan mengelakkan diri kita dari dehydrated atau kekeringan. Kemudian kita akan lebih kerap ke tandas untuk membuang air. Dengan kegiatan ini, banyak mineral yang kita tidak perlukan akan dibuang juga dalam proses ini. Sambil itu, kita akan secara tidak langsung akan melakukan senaman ringkas kerana perlu berulang alik ke tandas.

Ramai yang ingin diet dengan memakan buah-buahan. Namun kita perlu ingat, buah-buahan berwarna mengandungi kandungan gula yang agak tinggi jika diambil dalam kuantiti yang berlebihan. Gula yang berlebihan ini akan ditukar kepada kanji dan akan disimpan sebagai lemak jika kita tidak gunakan. Secara dasarnya, diet dengan hanya memakan buah-buahan adalah menyeksa diri, sebab kita akan lapar.

Peringatan: Jangan sekali-kali berlapar untuk menurunkan berat badan, kerana ianya tidak perlu. Apa yang penting, kita perlu seimbangkan pemakanan kita, kita perlu lihat bagaimana aktiviti harian kita, jika kita jenis yang suka bersarapan dan tidak mengambil makanan tengahari, dan silalah mulakan hari anda dengan sarapan yang agak berat supaya kita akan mempunyai tenaga untuk meneruskan kerja-kerja seharian.

Jika kita malas untuk mengambil sarapan walaupun kurang digalakkan kerana ianya akan menyebabkan kita kekurangan tenaga untuk memulakan hari kita. untuk program ini, kita akan makan seperti biasa, 3 kali sehari. sarapan, makan tengahari, dan makan malam. Tapi apa yang kita makan untuk setiap sesi adalah berbeza. Untuk makan tengahari, kita boleh makan makanan yang berat, jika anda sukakan ayam, makanlah ayam sebanyak mana pun, cuma kalau boleh buang kulit tu keran kulit adalah tidak sihat untuk kesihatan. Kalau nak makan ikan atau daging pun begitu. Lengkapkan hidangan anda dengan sumber-sumber vitamin dari sayuran atau buah-buahan.

Benda paling penting, buang tabiat suka meminum minuman ringan seperti coke, sprite, pepsi dan sebagainya, kerana minuman ini mengandungi kandungan gula yang sangat tinggi. untuk makan malam, makan makanan yang ringan, seeloknya jangan makan terlalu lambat untuk membolehkan badan kita menghadamkan makanan dan dalam masa yang sama menggunakan tenaga yang dibekalkan oleh badan kita itu.

Kepada penggemar kopi, teh atau sebagainya yang mengandungi gula. Kurangkan kegiatan ini, namun jangan sampai tak mengambil gula langsung kerana badan kita masih memerlukan gula untuk kesihatan. Walaupun sumber gula bukanlah semata-mata dari minuman sahaja, dari makanan, buah-buahan, dan pelbagai lagi.

Minum air kosong dengan banyak, kurangkan pengambilan karbohidrat, kurangkan pengambilan gula 
Hentikan tabiat meminum minuman ringan seperti coke,pepsi dan lain-lain.

Tambahan kepada program tersebut, kepada sesiapa yang gemar untuk bersukan, silalah bersukan, kegiatan sukan seperti berenang, joging, berjalan dan sebagainya akan membantu untuk mengurangkan berat badan, namun ini hanya tambahan. Dengan program yang disenaraikan di atas, ada yang telah turun sehingga 30kgs dalam masa beberapa bulan sahaja. Walaupun beliau tidak melakukan sebarang sukan.

Peringatan: Ibu hamil dan wanita yang sedang menyusu baby tidak digalakkan mengamalkan Atkins Diet.




Monday, August 25, 2014

tempat jatuh lg dikenang inikan pula tmpt berkasih sayang

Assalamualaikum w.b.t

Sesungguhnya perancangan Allah tu adalah terbaik. Alhamdullillah rasanya masuk 2 bulan aku da stay kt JB.Rasa mcm x percaya tp inilah hakikatnya.paling best,senangla aku nak ke stadium.Lgpon jb ni bg 1001 kenangan.actually aku dgn en tunang kenal pon mase dkt teknik perd jb.En tunang pon mmg org johor.So,everything akan lebey mudah.Actually since duduk jb ni duit mcm air bcoz for me it really expensive.taraf hidup kalah kl but i just wonder gaji still x tggi mcm kl.Thus,If u cant manage ur money,kompem hujung bulan mkn pasir.Haha.

Actually aku ni kire bernasib baik jugakla bcoz area jb ni aku byk kawan,sedara mara n pling penting adik aku yg lelaki tu.So dr segi rumah n pngangkutan tu x de maslah dah. Cuma yg bermasalah kerja.Kerja ni bnde sgt subjektif.Kenapa?Sebab tempat kerja ni ibarat rumah kedua kte.Bagi aku la x tau la bg korg.


So far Alhamdullillah adik ak carikan owner yg sgt2 baik n very responsibility.So ak stay kt rumah ni dgn adik aku. Owner ni sgt baik bg fully furnish n aku kira sewa uma ni sgt berpatutan bg org yg stay kt JB. Security 2 kali.so kompem keselamatan terjaminkan. Then, uma selesa n lengkap dgn brg2.Dr Tangkak aku cuma bawak beg baju jek. Paling best skali area uma yg aku stay ni bleh buat terapi minda kot. u will see alam semulaji kehijaun. Kompem terapi bg u alls au..




 yang bawah ni plak dlm rumah yg aku duduk
yg best owner da design 
rumah cntik n fresh
blik keje tgk uma ni hilang sgale stress

 
 Yg best psl owner aku die ske lukisan, design n kekemasan
die pling x ske rumah kotor.
bestkn dpt owner yg btol2 responsible

ruang tamu sgt selesa.
welcome home.Ini die mommy to be  a.k.a sahabat dr sek rendah.wekend je ktorg mst mlepak kua bsama2.

btw,i still miss my hometown...mrantau jauh mningglkn fmly tercinta..ibu ayah fitrah n adam..miss them so much..

tmpt jatuh lg dikenang inikan pula tempat bkasih sayang

Wednesday, February 26, 2014

tanpa keluarga siapalah saya

Entry kali ni adalah sambungan entry yg before ni. Sorry la ualls lmbt bz sesangat.Alhamdullillah majlis berjalan engan lancar atas bantuan ibubapa dan saudara-mara.Terima kasih x terhingga aku ucapkan. The best part yang aku rasa best ibu an ayah berbaik and diaorg sangat profesional(fyi diorg da lama bercerai). time macam ni nampaklah diorang bersungguh untuk majlis aku. Lagi2 aku anak sulung + ni pertama kali majlis bertunang dalam family sebelah mak + sebelah ayah cucu perempuan x ramai. Jadi makcik2 aku sume memang excited gler. Paling best pasal family aku ni, diorg willing tok buat2 kerja n memasak. Ada mak cik yang masak sayur,ada bubur kacang,ada bubur durian,ada buat kuih,ada bawak kek,ada bawak puding and macam2 x terkiralah. X lupe gak kawan2 mak aku sponsor kuih. Memang banyak gila kuih. Aku pon x rase naik juling tgk byk gila makanan. Alhamullillah syukur.Memang betol  Tuhan bukak pintu rezeki untuk pasangan yang nak membina masjid. Alhamdullilah akhirnya dapat jugak kami meralisasikan impian kami. JAdi pada pasangan yang nak bina masjid tu cepat2lah tapi aku suggest terus kawen je kalo nak save sebab tunang pon telan belanja yang besar.Beberapa hari sebelum tunang tu aku tanya arep, betol ke apa yg dia buat?Aku risau dia x puas enjoy(arep ni jnis lelaki yg duuk umah layan ps je jrg lepak) dengan masa single dia. Tibe2 aku jadi kesian kat dia. Then dia cakap dia x nak ade org len masuk minang aku( 2 taun lepas aku pna ckp kt die even kte kaple pon kalo umo aku da 24 die x komitmen + ade org minang dlu,aku trime je). xsangka dia ingat n btol2 die buat.Bila da tunang aku tengok dia makin serius plak,keje pagi petang siang malam semata mate nk kumpol duit kawen dengan aku. Terharu mak jemah!!Ibu n ayah aku plak da sibuk kire tetamu + catering mana. Sebenarnya aku rase kesian jugak kt parent aku sbb ak x keje n x bls lg budi diorg tbe2 da plan nak kawen tp aku yakin keputusan aku ni mmg terbaik sebab aku dapat lelaki yang sangat baik. Paling best disebabkan majlis ni ibu n ayah dah berbaik n boleh berkawan walaupun masing2 dah ada pasangan hidup. Aku sebagai anak x pernah salahkan diorg atas perpisahan diorg.Mayb dah jodoh diorg stakat tu.Paling penting bagi aku itu bukan alasan tok kte sebagai anak nak stress n buat perkare2 bodoh. lagi1 paling penting respect keputusan diorg In Shaa Allah kte rase biase walaupon kdg2 jeles tgk org jalan2 ade ibu+ayah.
akhirkata
kasih ibu sampai ke syurga
kasih ayah tidak terhingga
tanpa mereka tiadalah kita

ok aku tinggalkan korang engan pic2 family aku..


our family :) ..nmpk kn adik bradik x ramai..


i love this picca!!


me


kiri sekali mak cik faridah(mak kpd bestie aku cheah),mak ngah temah,aku,ibu n kak ngah
yg bwh tu anak2 sepupu aku :)


mak ngah n kak ngah.
uma diorg pnempatan bg aku klo nk lepak jb



with kak ngah.act ni kak long n kak ngah adelah cousin yg plg aku rapat memandangkn kami je pling tua.

sebelah tu nenek sebelah ayah.
yg kt bwh tengah2 tu mak ngah ana.
yg sebelah ayah ni kategory islamic person.
kiri kanan die bestie ak dr  dungun
yana n safi..


ni plak mak kepada bestie aku cheah yg x dpt dtg mse mjlis ktorg sbb die pg sukipt.
ble x dpt dtg die anta mam besar trus


ni pon mak  lang aku sebelah ayah.



yang ni family adik kepada ayah aku , cik idah



yg ni org yg terawal dtg membantu n terakhir balik.
sampai demam2 lagi.special thanks to them.
family cik na n cik din.
cik din ni kire org kuat dlm mjlis ni..


the family 


cousin


with bestie yana n safi

 happy together


bestie dunia akhirat rafiuddin idris


thanks ecah sbb dtg


thanks u alls